Στοματική Υγιεινή

Οτι κι αν κάνει ο οδοντίατρος σας θα αποτύχει αν δεν έχει εσάς σύμμαχο. Από εσάς εξαρτάται η διατήρηση της στοματικής σας υγείας μέσω του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών σας, της χρήσης νήματος και της σωστής διατροφής.

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα. Η άμυνα σας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή.

Τί σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή;

Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:

Τα δόντια σας είναι καθαρά και χωρίς υπολείμματα
Τα ούλα σας είναι ροζ και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα
Η αναπνοή σας δεν είναι μόνιμο πρόβλημα
Εάν τα ούλα σας πονάνε ή ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή σας είναι μονίμως δυσάρεστη, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας: κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τους τρόπους για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας και να σας επισημάνει τα σημεία του στόματός σας που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα και στο καθάρισμα με νήμα.

Τα 10 κορυφαία προϊόντα στοματικής υγιεινής και φροντίδας στο σπίτι
  1. Οδοντόκρεμα
  2. Οδοντικό νήμα
  3. Τοπικά σκευάσματα μιας δόσης για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας
  4. Μηχανοκίνητες οδοντόβουρτσες
  5. Σκευάσματα κατά της τρυγίας (πέτρας) και των κηλίδων
  6. Οδοντόκρεμα για την απευαισθητοποίηση
  7. Πρακτικό οδοντικό νήμα
  8. Συγκρατήρας νήματος με το πάτημα ενός κουμπιού
  9. Προϊόντα λεύκανσης των δοντιών, που μπορείτε να προμηθευτείτε από οδοντίατρο
  10. Αντιβακτηριδιακή λευκαντική οδοντόκρεμα

Στοματική υγιεινή κατα τη διάρκεια της ορθοδοντικής

Η διατήρηση της Υγείας του Στόματος κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί με την άριστη στοματική υγιεινή από τον ασθενή αλλά και με τακτικές επισκέψεις ανά 6μηνο στο γενικό οδοντίατρο.

Η στοματική υγιεινή απο τον ασθενή θα πρέπει να περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών 3 φορές τη μέρα με τη χρήση οδοντόβουρτσας – οδοντόκρεμας αλλά και οπωσδήποτε με τη χρήση μεσοδοντίων βουρτσών, για να καθαρίζονται αποτελεσματικά όλες οι επιφάνειες των δοντιών. Έτσι μπορούν να αποφευχθούν προβλήματα ουλίτιδας, τερηδόνας αλλά και μόνιμων λευκών – καφέ κυλίδων στα δόντια.

Σε κάθε περίπτωση η ορθοδοντικός είναι σε συνεργασία με τον ασθενή για να τον βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών του.